Innovatie: Overwin je angsten door Virtual Reality

Geplaatst op: 23-10-2018

HoogteVRees is een voorbeeld van hoe Virtual Reality kan helpen je angsten te overwinnen. De makers Sicco Bruinsma, Riemer Dijkstra en Marçano Flisijn aan het woord over de toepassing die ze voor GGZ Friesland ontwikkelden.

WIE: Welke mensen hebben baat bij een VR-toepassing als deze? HoogteVRees is logischerwijs vooral een middel waarbij mensen met hoogtevrees baat kunnen hebben. Patiënten of behandelaren kunnen sowieso Virtual Reality goed gebruiken om te testen of, en zo ja in hoeverre, er sprake is van een angststoornis in welke hoedanigheid dan ook. 

WAT: Exposuretherapie, hoe zit dat precies? Een middel als dit valt onder de noemer exposuretherapie. Vrij vertaald is dat een behandeling waarmee een patiënt blootgesteld wordt aan angst. Andere voorbeelden zijn 360-gradenvideo’s. Het gaat overigens met gradaties; in exposuretherapie zal altijd een gradatie zitten die afgestemd is op de klachten en wensen van de patiënt. 

WAAR: Leuk, maar kun je zulks overal doen? In principe kan het overal; van het kantoor van de behandelaar tot een speciale VR-ruimte zoals GGZ Friesland die heeft op locatie Hege Wier in Leeuwarden. Zelfs thuis zou het kunnen. Kortom: exposuretherapie met gebruik van Virtual Reality vindt altijd plaats in een veilige omgeving. Dankzij het toepassen van VR hoeft een patiënt immers nooit écht op de plek (een vol plein, een hoog dak, et cetera) te zijn waarvoor hij of zij angst heeft.

WAAROM: Wat is nut en noodzaak? Dankzij VR-toepassingen waan je je in een andere wereld. Een wereld die niet echt is, maar die je in een veilige omgeving aan je angst laat werken. Het gebruik van Virtual Reality maakt behandelingen simpeler, makkelijker en effectiever. En vooral: laagdrempeliger. 

HOE: Wat heb je nodig? Voor exposuretherapie is een hoogwaardige VR-set en VR-bril nodig om een setting te creëren waarin je angst naar boven komt, zoals een hoog gebouw temidden van andere hoge gebouwen en allerlei andere grafische, doch realistische details die de beleving compleet maken. Zulke materialen zijn niet goedkoop voor particulieren, al is de verwachting dat in de toekomst danig zal veranderen.  

Thuis een exposuretherapie zoals HoogteVRees volgen, is in veel gevallen dus nog lastig door gebrek aan juiste materialen. Handiger, beter, goedkoper en effectiever is dan dus de behandeling te doen bij de behandelaar. Dat is niet erg; ook dat is immers een veilige omgeving voor de patiënt.

Meer weten?