Topwielrenner Lieuwe Westra over depressie: Praten helpt

Geplaatst op: 21-07-2017

Ons bereikte het droevige bericht dat oud-wielrenner Lieuwe Westra zaterdag 14 januari op 40-jarige leeftijd is overleden. Wij wensen uiteraard zijn familie en vrienden alle sterkte toe met dit verlies. Onderstaand gesprek dateert van een aantal jaar geleden:

Psychische problemen kunnen iedereen overkomen. Lieuwe Westra (34) weet er alles van. Als bekende Friese topwielrenner kreeg hij te kampen met depressies; hij besloot begin dit jaar zelfs te stoppen met zijn sport. Lieuwe zocht hulp, was en is openhartig over zijn depressie en is daarmee een inspiratie voor velen. ‘Inmiddels ben ik weer gelukkig’, zegt hij.

Het is juli 2017. De Tour de France siert menig beeldbuis in de Nederlandse huiskamers met kastelen, mooie vergezichten, zonnebloemvelden en natuurlijke sportieve gevechten om etappezeges en de gele trui. En Lieuwe Westra? Die is er niet bij. Normaliter zou de uit Mûnein afkomstige en in Tijnje woonachtige Lieuwe daar van balen. Maar sinds hij gestopt is als wielrenner zijn andere dingen in het leven belangrijk.

Terug in het Friese, een nieuwe vriendin, inmiddels trouwplannen en zelfs de bedoeling om te emigreren naar haar thuisland Australië. Het leven lacht hem weer toe. ‘Ik ben blij met de manier waarop ik me nu voel, ik ben gewoon gelukkig. Ik doe mee aan triatlons, ben leuke dingen aan het doen.’

‘Ziek’

Op papier had hij altijd een droomleven: topwielrenner, salaris, de wereld rond, lekker fietsen en zelfs een woning in Monaco. De Fries won diverse koersen, gold als specialist op het gebied van tijdrijden en was bij topteam Astana een van de adjudanten van Tourwinnaar Vincenzo Nibali.

Lieuwes bijnaam: Het Beest. Maar onfeilbaar? Nee.

Want wat stelt het voor als je niet goed in je vel zit; als je depressief wordt en motivatieproblemen hebt?  Het alleen wonen in Monaco, een relatiebreuk, zware valpartijen van collega-renners; het werd Lieuwe teveel. ‘Ik was ziek.’

"Maar ik was ziek, ik kampte met depressie. Ik kon gewoon niet meer verder."

Huisarts

En toen, patsboem. Ineens was daar begin dit jaar de mededeling dat hij stopte met wielrennen. Verbazing en verwondering vochten om voorrang bij sportliefhebbers in binnen- en buitenland.

Maar maandenlang was hij moe geweest, sliep hij veel. Met medicijnen had hij geprobeerd het probleem te tackelen, om zodoende door te kunnen gaan met de sport.

‘Maar ik was ziek, ik kampte met depressie. Ik kon gewoon niet meer verder.’ Lieuwe besloot terug te verhuizen naar Nederland. ‘Ik heb de huisarts gebeld. En ik ontmoette mijn huidige vriendin. Vanaf toen ging het beter. Ik ben weer gelukkig.’

Praten over zijn depressie heeft geholpen. Behandeling ook. Lieuwe is het bewijs dat je ook met of na psychische klachten weer gelukkig kunt worden. En was hij als topwielrenner al een inspiratie voor velen, als mens is hij dat sowieso.

Lieuwe Westra in één minuut

Meer weten?